Kuchnia

zupy

MangoPapaja: Zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Składniki:

•szklanka ciecierzycy z puszki, jeśli używamy ciecierzycę suchą należy najpierw wymoczyć ją w wodzie przez całą noc, następnie gotować 1-2 godziny w nieosolonej wodzie, do miękkości
•puszka mleka kokosowego
•4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
•1 szalotka
•2 ząbki czosnku
•szklanka bulionu
•1 papryczki chilli
•pół łyżeczki kuminu
•sok z połowy limonki
•pół łyżeczki kurkumy
•szczypta curry
•2 cm imbiru
•sól
•pieprz
•oliwa z oliwek
•szczypior/pietruszka/coś zielonego do ozdoby




W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy kumin, kurkumę i curry. Dokładnie mieszamy. Teraz wkładamy do garnka obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Niech się delikatnie duszą w przyprawach. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną a bulion w połowie wyparuje. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i ciecierzycę. Doprawiamy wszystko solą, szczyptą pieprzu i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę można zjeść zaraz po przygotowaniu ale dużo lepsza jest następnego dnia, gdyż ciecierzyca wchłonie smak zupy. Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation