Design

Design

Makaron z pulpecikami:
(porcja na 6 osób)

pulpeciki -
250 g mielonej wieprzowiny,
250 g mielonej wołowiny,
1 jajko,
2 łyżki startego parmezanu,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
3 łyżki bułki tartej (albo semoliny albo kaszy manny),
1 łyżeczka soli, duża szczypta czarnego pieprzu.

Wymieszać wszystko i formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Włożyć na chwilę do lodówki

sos pomidorowy -
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
700 g przecieru pomidorowego,
szczypta cukru, sól, pieprz,
100 ml mleka,
1,5 szklanki zimnej wody

Cebulę i czosnek zmiksować albo drobno posiekać i usmażyć na wolnym ogniu na maśle z oliwą i z łyżeczką oregano. Dodać przecier pomidorowy i wodę, wymieszać. Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Nie mieszać póki kulki się nie podgotują, żeby się nie rozpadły. Gotować wszystko ok. 20 min. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.
Zwykle robię z połowy porcji, która spokojnie starcza dla 3-4 głodnych osób :) Dodatkowo dodaję świeżą posiekaną bazylię. Pamiętajcie, że przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat. Jeżeli będziecie chcieli użyć koncentratu, dodajcie go przynajmniej o połowę mniej niż w przepisie. Sama czasem tak robię i wtedy dodaję jeszcze 1-2 świeże, pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wypróbowałam już również wersję z pieczarkami (kilka podduszonych na maśle pieczarek dodanych do sosu) i też była pyszna :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation