Kuchnia

WAKACJE "OD KUCHNI"

Niebiański tort truskawkowy - Przepisy - Kuchnia - Styl.pl - Twoja inspiracja


Składniki::
żelatyna: 3 płatki
masło: 125 g
śmietana 30 proc.: 400 g
szczypta soli
cukier waniliowy: 4 op.
twarożek: 250 g
jajko: 2 szt
truskawki: 1,2 kg
mąka: 175
mleko: 50 ml
cukier: 125 g + 1 łyżka
konfitura truskawkowa: 4 łyżki
gorzka czekolada: 50 g
proszek do pieczenia: 1 lyżeczka

Niebiański tort truskawkowy: etapy przygotowania

Mleko podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, roztopić, ostudzić. Masło utrzeć ze 125 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy (26 cm), wyrównać i piec w 175 st. C przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić. Ciasto uwolnić z formy. Ściąć cienko wierzch ciasta i pokruszyć.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Spód ciasta posmarować konfiturą i umieścić w pierścieniu tortownicy. Kilka truskawek przeciąć wzdłuż i ustawić na spodzie ciasta powierzchnią cięcia do pierścienia. Pozostałe truskawki ustawić na spodzie ciasta.

Twarożek wymieszać z łyżką cukru i cukrem waniliowym (3 op.). Śmietanę ubić. Żelatynę odcisnąć, roztopić, wymieszać z 4 łyżkami twarogu, a następnie z resztą. Wmieszać bitą śmietanę i nałożyć na truskawki. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Dekorować truskawkami i okruszkami ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation