Kuchnia

słodkie pyszności

Rafaello bez pieczenia

Przepis znaleziony w internecie. Łatwe w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Bardzo smaczne z mocno alkoholowym kremem.

Składniki:
krem:
3 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubatełyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 gram masła
3/4 szklanki cukru

dodatkowo:
300 gram wiórków kokosowych
ok 5 paczek herbatników (takie po 10 sztuk)
1/2 szklanki wódki
1/2 szklanki amaretto

Przygotowanie

2 i 1/2 szklanki mleka zagotowaćz cukrem, w pozostałym mleku rozrobić mąki, żółtka i ekstrakt waniliowy. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i żółtkami i zagotować by powstał budyń.
Gotowy budyń pozostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, do masła dodawać po trochu bydyń, ciągle ubijając. Na konieć do powstałego kremu dodać alkohol i wiórki (zostawiając ok 3 łyżek do posypania po wierzchu ciasta).
Formę do ciasta (wym. ok. 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć herbatniki, przykryć je masą kokosową, czynność powtarzać tak by powstały 4 warstwy herbatnikowe. Ostatnią warstwę herbatników przykryć kremem i posypać wiórkami. Przykryć formę folią spożywczą i odstawić na ok 12 godzin do lodówki by warstwy przegryzły się.



http://www.szukamprzepisu.pl/przepisy/ciasta-i-ciasteczka/rafaello-bez-pieczenia-przepis22173.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation