Kuchnia

Dynia

Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe


Do ciasta dodaje się dość sporo puree więc jego barwa jest intensywnie pomarańczowa. Cynamonowe nadzienie wspaniale komponuje się ze smakiem dyni, więc i jego dodatek nie jest tu przypadkowy.

Bułeczki są przepyszne. Lekko wilgotne, bardzo aromatyczne ale i niesamowicie puszyste.

Ach, jeszcze uwaga dla osób nie posiadających parowaru. Kawałki dyni owinięte w folię aluminiową możecie upiec w piekarniku :)


Składniki na około 8-9 bułeczek

Ciasto:

* 450 g mąki
* 100 g cukru
* 180 g puree z dyni
* 30 g świeżych drożdży
* 80 ml mleka
* 30 ml wody
* 1 jajko
* 2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki cynamonu


Nadzienie:

* 60 g stopionego masła
* 100 g brązowego cukru
* 2 łyżeczki cynamonu


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (ok. 40-45 stopni), dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

W misce łączymy wszystkie składniki ciasta i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto klei się do rąk, ale nie należy dodawać więcej mąki. Taka konsystencja sprawia, że po upieczeniu bułeczki są bardzo lekkie.

Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Całą powierzchnię smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwijamy w rulon, który dzielimy na około 8 równej długości ślimaczków.

Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ostatnie zdjęcie) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.

Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation