Kuchnia

ciacha

Buduj Smak: Ciasteczka z kawałkami czekolady
Składniki:

100 g cukru trzcinowego
100 g cukru białego
3/4 kostki masła (150 g)
1 jajko
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
100 g dropsów czekoladowych
1 łyżka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego



Sposób wykonania:

W misce utrzeć na jednolitą masę: miękkie masło z cukrem białym i trzcinowym. Następnie do miski wbić jajko, dodać ekstraktu i stopniowo przesiewać mąkę wraz z solą, sodą i proszkiem do pieczenia – ucierać - połączyć wszystko w jedną całość przy pomocy miksera ręcznego. Do miski wsypać czekoladowe dropsy i dokładnie je połączyć z masą. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub też gałkownicy nakładać ciasto. (Ja formowałam kulki o wielkości około 3 cm średnicy stąd takie duże ciastka! Śmiało można dawać mniejsze porcje aby otrzymać ciasteczka wielkości piegusek.) Ciasteczka piec około 15 minut należy kontrolować czy są już wystarczająco złote - jeśli zdecydujecie się na mniejsze ciastka polecam już po 12-13 minutach sprawdzić. Po tym czasie, ciasteczka wyjąć z piekarnika i łącznie z papierem do pieczenia przełożyć na kratkę, aby wystygły. Po kilkunastu minutach ciasteczka będą kruche i gotowe do schrupania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation