Kuchnia

PRZETWORY

MojeTworyPrzetwory: Mus jabłkowy z imbirem i cytryną

Składniki:

2,5 kg obranych jabłek
0,5-0,7 kg cukru - zależy od tego jak słodkie lubimy
3 łyżki świeżego startego imbiru
sok i skórka z 2 cytryn

Przygotowanie:
pokrojone jabłka podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na średnim ogniu około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu
dodajemy cukier (sprawdzamy jak slodkie są jabłka), imbir, startą skórkę i sok z cytryn, mieszamy i gotujemy 20-25 minut
jak jabłuszka, wszystkie kawałki są już rozgotowane, gorące nakładamy do słoików, zakręcamy (ja zostawiam takie słoiki na całą noc a na drugi dzień pasteryzuję, bo mus lubił mi się popsuć, niby słoiki się zassały pod wpływem gorąca, ale płatały mi psikusa, stąd to polecam pasteryzowanie, 20 miut od zagotowania na 1 l słój, 15 minut na mniejsze)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation