Kuchnia

ciasto francuskie,na słodko,na słono

Drożdżówki francuskie z serem


Składniki:




nadzienie:

250 g sera twarogowego

3 łyżki cukru

1 średnie jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej




dodatkowo:

2 opakowania ciasta francuskiego

rozbełtane jajko z odrobiną mleka do smarowania

cukier do posypania




Nagrzewamy piekarnik do 200C.

Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, aż się połączą.

Rozwijamy ciasto francuskie i każdy płat dzielimy na 9 równych prostokątów. Bierzemy jeden prostokąt, nakładamy na niego łyżkę nadzienia, a brzegi smarujemy jajkiem. Przykrywamy kolejnym prostokątem, na który również nakładamy porcję nadzienia i przykrywamy trzecim. Wierzch nacinamy, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Razem otrzymamy 6 ciastek.

Pieczemy przez 20 min, aż będą złotobrązowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation