Kuchnia

kuchnia

Racuchy z rabarbarem
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka, ciepłego
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
2 szklanki mąki tortowej, czubate

DODATKOWO:

ok. 200 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia

Jajka mieszamy razem z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy drożdże suche lub świeże. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Miskę owijamy folią i zostawiamy ciasto na ok. 1,5 godz do podwojenia objętości. Rabarbar obsypujemy cukrem waniliowym i mieszamy. Zostawiamy do czasu, aż ciasto podrośnie.
Na wyrośnięte ciasto delikatnie kładziemy odsączony z soku rabarbar (nie mieszamy). Na patelnię wylewamy olej i na średnio rozgrzany tłuszcz kładziemy dosyć dużą łyżkę ciasta w zależności czy chcemy mieć duże lub małe racuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kładziemy na bibułkę, aby odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation