Kuchnia

Bez cukru, zawierajace gluten

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100)
2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem
1 jajko
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 700g śliwek
płatki owsiane do posypania

1. Śliwki myjemy, przekrawamy w pół i wyjmujemy pestki.
2. Miksujemy cukier z jajkiem, aż zrobi się jednolita konsystencja. Następnie dodajemy jogurt i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Gdy masa jest już jednolita przekładamy ją do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Surowe ciasto posypujemy płatkami owsianymi i następnie układamy śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.

Smacznego!

fot. Justyna Hącza Fotografia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation