Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babka ziemniaczana
Składniki (6-8 osób):

3 kg ziemniaków
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżka majeranku
2 łyżki smalcu
300 g wędzonego boczku
4 cebule
400 ml kwaśnej śmietany
sól i pieprz


Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Dodać mąkę, jajka oraz majeranek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem (jeżeli boimy się doprawić "na oko" to trzeba spróbować masy). Masę wylać na wysmarowaną smalcem blachę i piec około 2h w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu). Babka powinna się zrumienić z wierzchu i najlepiej sprawdzić , czy jest gotowa za pomocą wykałaczki. Ciasto nie powinno się do niej przyklejać.

Boczek pokroić w plastry i zrumienić na patelni. Zebrać boczek zostawiając tłuszcz jaki się wytopił i podsmażyć na nim pokrojoną w półplastry cebulę. Cebula powinna być miękka, ale nie zrumieniona. Do cebuli dodać zrumienione plastry boczku i śmietanę. Podgrzać do wrzenia i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotową babkę pokroić na kawałki i podawać z gorącym sosem z boczku cebuli i śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation