Kuchnia

burgery, grill

Składniki:



* 1 kg chudej karkówki



Marynata:



* 200 ml jasnego piwa

* 1,5 łyżki musztardy

* 2 łyżki płynnego miodu

* 1 średniej wielkości cebula

* 15 suszonych śliwek

* 1,5 łyżeczki przyprawy do grilla

* 1,5 łyżeczki przyprawy do karczku

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 łyżeczka majeranku

* 3 łyżki oleju



Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pozostałymi składnikami umieszczamy ją w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitej marynaty (śliwki i cebula powinny zostać całkowicie rozdrobnione).

Mięso kroimy na cienkie plastry i dodatkowo rozbijamy je delikatnie tłuczkiem.

Mięso przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy aby marynata pokryła każdy kawałek a następnie mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 24-36 godzin.

Po tym czasie mięso delikatnie oczyszczamy z marynaty (np. na ręczniku papierowym) i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy z obu stron po około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation