Kuchnia

Chleb

Obwarzanki
Składniki:
400g mleka
40g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli

ponadto:
sól gruboziarnista i mak do posypania
1 roztrzepane jajko do posmarowania
4 łyżeczki sody spożywczej*
ok. 700 ml wody
wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać odrobinę letniego mleka i odstawić na 15 min. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie.Następnie ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 30 min do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą zrolować na wałeczek o dł. ok 55 cm. Złożyć go na pół i zwijać ramiona razem. Końce skleić. Odstawić na ok 15 mn.
W garnku zagotować wodę z sodą (*można tez gotować w osłodzonej 2 łyżkami cukru wodzie bez dodatku sody) i wrzucać precle na krótko do wrzątku. Obgotować je króciutko pod przykryciem (ok. 1 min) Nie gotujemy za długo gdyż precle po upieczeniu wyjdą "gumowate".
Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na blachę wyłożoną matą do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation