Kuchnia

Jajka

Jajka sadzone na boczku z kiełbasą i groszkiem


Składniki dla 4 osób:

150 g wędzonego boczku
500 g kiełbasy
5 ząbków czosnku
2 cebule (250 g po obraniu)
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów BIO
1 duży słoik konserwowego groszku BIO
4 jajka
sól
pieprz
cukier
2 listki laurowe
1 łyżka domowej jarzynki
szczypiorek do posypania

Do podania:

sok pomidorowy BIO
świeże pieczywo




1. Z boczku odkrawam skórę i skostniałe oczka. Boczek kroję w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam kiełbasę z boczkiem. Cebulę obieram i kroję w cienkie półkrążki, a czosnek drobno siekam. Po kilku minutach dodaję cebulę z czosnkiem i smażę do zeszklenia.

2. Następnie dodaję listki laurowe, całą zawartość puszki - pomidory wraz z sokiem oraz łyżkę jarzynki. Duszę przez kilka minut aż pomidory się rozpadną i utworzą sos.

3. Pod koniec dodaję osączony groszek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Gotuję jeszcze 1 - 2 minuty.

4. Na patelni formuję łyżką nieduże dołki, w które wbijam jajka (jedno jajko na osobę). Patelnię przykrywam i trzymam na ogniu dotąd, aż białko jajka się zetnie.

5. Potrawę podaję na gorąco posypaną posiekanym szczypiorkiem z kromką świeżego pieczywa i szklanką soku pomidorowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation