Kuchnia

Ciasta

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych (lub jogurcie)
z truskawkami i galaretką

Składniki na spód:

biszkopty podłużne lub okrągłe

Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:

700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) lub 7 listków żelatyny

400 g truskawek, najlepiej świeżych

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek/jogurt, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.

Ponadto:

kilka truskawek do dekoracji
2 galaretka truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku (1 galaretka na 500 ml wody)

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylać truskawki (najpierw warto wylać część galaretki, włożyć do lodówki do stężenia - dzięki temu plasterki truskawek nie wypłyną na wierzch).

* Sernik na zdjęciu zrobiony jest z połowy składników w tortownicy o średnicy 20 cm, truskawki użyte do masy serowej - mrożone bez wcześniejszego rozmrażania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation