Kuchnia

Kuchnia

Quesadilla ze szpinakiem
Quesadilla - cudowna w swej prostocie potrawa kuchni meksykańskiej.
Jej główne składniki to roztopiony ser i tortilla,
reszta to kwestia wyobraźni.
Moja wyobraźnia powędrowała w kierunku szpinaku i taką wersję Wam polecam. Jako dodatek do pysznych trójkącików, proponuję jogurt grecki lub sos pomidorowy.
Składniki:
-4 tortille
-1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )
-3 ząbki czosnku
-100 g sera feta
-200 g mozzarelli
-100 g sera żółtego typu edam
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę ( patrz zdj. ).
Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation