Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zielone ciasto Shrek - SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jajek rozmiar L
5 łyżek cukru
kilkanaście kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do formy
MASA BUDYNIOWA:
duża butelka zielonego „Kubusia” (0,9 litra)
3 budynie śmietankowe bez cukru
2 opakowania „Delicji” pomarańczowych
MASA ŚMIETANOWA:
400 g śmietanki kremówki 30%
1 galaretka o smaku kiwi
NA WIERZCH:
2 galaretki o smaku kiwi
Zielone ciasto Shrek - PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej. Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki. Wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).

MASA BUDYNIOWA: Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.

MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia.

WIERZCH: Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation