Kuchnia

Barwne słoiki

Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Składniki na 4 słoiczki:



* 2 kg dojrzałych truskawek

* 800 g dojrzałego rabarbaru

* 300-350 g cukru



Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy 2 łyżki wody (by owoce nie przywarły do dna zanim puszczą swój sok) i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (im dłużej się gotują, tym częściej należy je mieszać). Owoce powinny się gotować około 2 godziny, ale to zależy od tego ile mają w sobie soku.

Po wspomnianym wyżej czasie dodajemy do owoców cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30-40 minut często mieszając. Nie można dodać cukru na początku gotowania, ponieważ wówczas na pewno dżem się przypali.

Po tym czasie najlepiej łyżeczkę dżemu przełożyć na talerzyk i wstawić go do lodówki na około 15 minut. Po schłodzeniu będziecie widzieć, czy dżem ma odpowiednią konsystencję. Moim zdaniem po około 3 godzinach dżem ma idealną konsystencję.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli chcecie dłużej go przetrzymywać w lodówce, zapasteryzujcie go. Dla mnie wygodniejszym sposobem od gotowania słoików jest wstawienie ich do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation