DIY - zrób to sam

Przetwory

PotrawyRegionalne: PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo, choć towarzysko może zaszkodzić ;-)
Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.
Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku.
Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych
w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła.
Jest kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i manganu
Posiada silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklina
Jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego
Poprawia trawienie pokarmowe
Uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.Smak czosnku w czasie gotowania staje się łagodniejszy,
jakkolwiek przypalony smakuje gorzko.
Podczas smażenia czosnku,należy się upewnić czy tłuszcz nie jest zbyt gorący.
Zbyt gorący powoduje, że czosnek nabiera ostrego, palącego smaku.
Postanowiłam dziś przyrządzić go w nieco innej formie.
Wyjęty ze słoiczka jest wspaniały do kanapek.
Dięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowywuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak.
Oliwkę można dodawać do sałatek,
jak również polewać nią swieże pieczywo.

Składniki:

3 główki czosnku
szklanka oliwy z oliwek

Po pół łyżeczki:

soli
tymianku
bazylii
oregano
rozmarynu
estragonu
papryki chili
kolorowych ziarenek pieprzu
liście laurowe


Czosnek obrałam z łupin.Zalałam oliwą.
Piekłam czosnek w oliwie na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
Można go również upiec w folii w piekarniku.
Zioła wymieszałam w miseczce.
Zalałam je oliwą w której smażył się czosnek.
Czosnek przełożyłam do słoiczka.
Wlałam oliwę wymieszaną z ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation