Kuchnia

tęczowe desery na upalny dzień

pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria:Pancakes z sosem owocowym.


Pancakes z sosem truskawkowo – rabarbarowym
(dla 3-4 osób)

Sos truskawkowo – rabarbarowy:
ok. 500g truskawek
ok. 350g rabarbaru
200 ml wody
150g cukru (albo dozować do własnego smaku)
sok z 1 cytryny

Umyty i osuszony rabarbar pokroić na plasterki. Przepłukane i osuszone truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
Do garnka wlać wodę i sok z cytryny, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu ok. 5 min., aż płyn nieco zredukuje. Wrzucić rabarbar i truskawki - gotować ok. 10 min., aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, przełożyć owoce na bardzo gęste sito i dokładnie przetrzeć. Ostudzić.

Pancakes:
350g mąki
3 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 ml kefiru
3 jaja (L)
100g masła
skórka otarta z 1 cytryny

Oraz:
trochę świeżych owoców (np. borówki amerykańskie, truskawki)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić na puch wraz z cukrem i skórką otartą z cytryny. Cały czas ubijając dodawać partiami po trochę mąki i kefiru. Na koniec wmieszać ostudzone masło.
Placki smażyć na beztłuszczowej patelni (na średnim ogniu), po kilka minut z obu stron, aż do zrumienienia (smażyłam w metalowych obręczach, nadających ładny kształt).
Podawać z sosem truskawkowo – rabarbarowym, oraz świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation