Kuchnia

Kuchnia

Sałatka na grilla

Oczywiście grillowane mięsa i warzywa czy ryby mają ogromne znaczenie na zadowolenie gości, jednak to sałatka często świadczy o umiejętnościach gospodarza. Ta, którą polecam jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również doskonała w smaku. Wasi goście będą zachwyceni.

Grzanki dodajemy oczywiście już przy serwowaniu, aby nie zmiękły, a pozostały chrupkie. Taka sałatka grillowa to świetna propozycja na błyskawiczną przystawkę.

Składniki:
główka kapusty lodowej
300 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek wężowy
2 duże kromki chleba
200 g sera feta
1 średnia cebula czerwona
koperek
pół małego słoiczka suszonych pomidorów
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
słodka i ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
olej
Przepis
Zaczynamy od przygotowanie prostego winegretu. Do małego słoiczka wlewamy 3 łyżki soku z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy – w oleju sól by się nie rozpuściła. Następnie dodajemy miód, musztardę oraz 9 łyżek oleju spod suszonych pomidorów. Ponownie zakręcamy słoik i zabawiamy się w barmana – potrząsamy nim jak shakerem.



Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojony w niewielką kostkę chleb. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku: ostrą i słodką oraz ziołami prowansalskimi. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż powstaną chrupkie grzanki.

Do dużej miski wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki, kawałki ogórka, posiekaną drobniej kapustę oraz koperek, kostki sera feta, talarki czerwonej cebuli i cieniutkie wstążki suszonych pomidorów. Całość mieszamy, polewamy wstrząśniętym uprzednio winegretem i znów mieszamy. Gotową sałatkę podajemy przy akompaniamencie grzanek. Pamiętajcie, aby podać grzanki w oddzielnym naczyniu na stół gości. Dopiero podczas przyjęcia każdy nakłada sobie porcję sałatki i posypuje ją grzankami. W innym wypadku grzanki nasiąkłyby płynami z sałatki i nie byłyby chrupiące. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation