Kuchnia

Cooking

croissant

składniki na 15 małych rogalików:

15 g roztopionego masła
5 g świeżych drożdży
85 ml letniej wody
210 g mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki pełnotłustego mleka w proszku
125 g miękkiego masła
żółtko + 2 łyżki wody

wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło oraz rozmieszane z wodą drożdże. ciasto zagnieść ręką, a gdy będzie gładkie i elastyczne odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. jeśli w trakcie wyrabiania ciasto będzie twarde dodać troszkę więcej wody. po 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość, uderzamy je ręką i czekamy aż opadnie. miskę ponownie owijamy folią lub ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki. ciasto znowu powinno podwoić swoją objętość. ponownie uderzamy ciasto ręką, a gdy opadnie wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. następnie ciasto rozwałkowujemy (wałkujemy tylko w jednym kierunku!) na prostokąt o długości 3 x większej niż szerokość. masło dzielimy na 2 równe części. jedną część rozprowadzamy na środku ciasta (nie rozprowadzamy równo do brzegów, by przy wałkowaniu masło nie wypłynęło).


następnie górną część ciasta zakładamy na rozłożone masło, a potem dolną.


tak złożone ciasto odwracamy o 90 stopni (zdjęcie poniżej) i rozwałkowujemy tak, by długość była 3x większa niż szerokość.


ciasto ponownie składamy na 3 części, najpierw górna, a potem dolna część. ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika, a następnie przekładamy na godzinę do lodówki. ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt 3x dłuższy niż szerszy, na środek ponownie wykładamy masło, składamy na 3 części (powtarzamy dokładnie wcześniejszą czynność). przekręcamy o 90 stopni, rozwałkowujemy i ponownie składamy i chłodzimy tak samo 30 minut w zamrażalniku, a potem godzinkę w lodówce. po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do użycia.


aby przygotować rogaliki francuskie ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm. z ciasta wycinamy trójkąty, które zwijamy od szerszej strony. ze zwiniętych trójkątów formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. rogaliki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.


rogaliki jeszcze muszą wyrastać 1,5 godziny :) po wyrośnięciu jeszcze raz smarujemy żółtkiem. piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy rogaliki i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. pieczemy jeszcze 10 minut. rogaliki pięknie rosną i ciasto rozwarstwia się, dzięki temu są bardzo delikatne i mięciutkie. najlepiej smakują jeszcze ciepłe! polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation