Kuchnia

Sałatki i surówki

Sosy w trzech kolorach

Na pesto z rzeżuchy
Potrzebne będzie:

ugotowany ziemniak
pęczek natki pietruszki
3-4 ząbki czosnku
50 gramów parmezanu
garść rzeżuchy
garść ziaren słonecznika
150 ml. oliwy
sól i pieprz

Problemów z przygotowaniem nie powinno być żadnych. Ser ścieramy na tarce, natkę wstępnie siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Potem wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy oliwą i miksujemy na gładko. Idealnie pasuje do jaj lub zimnych mięs.


Na sos majonezowy z orzechami
Potrzeba będzie:

4 ząbki czosnku
6 kopiastych łyżek majonezu
pół szklanki keczupu
15 dag orzechów laskowych (oczywiście łuskanych)
sól, pieprz i cukier do smaku

Blenderem na drobno ucieramy orzechy. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Po wystudzeniu łączymy z majonezem, keczupem oraz orzechami, doprawiamy do smaku.


Na sos rzodkiewkowy
Potrzeba będzie:

jedna dymka lub dwie szalotki
pęczek rzodkiewek
dwie kopiaste łyżki majonezu
4 łyżki białego wytrawnego wina
garść natki pietruszki (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w półplasterki i zalewamy wodą z lodem na 20 minut. Następnie odcedzamy i łączymy z cebulą majonezem winem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation