Kuchnia

kuchnia

Dżem truskawkowo-bananowy


Składniki:

• 700 g truskawek
• 4 banany
• sok z 1 cytryny
• ziarenka z 1 laseczki wanilii
• 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 ( 500 g )

Sposób wykonania:

Oczyszczone truskawki lekko rozgnieść. Banany obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku umeścić truskawki, banany z cytrynowym sokiem oraz ziarenka z 1 laski wanilii. Wsypać opakowanie cukru żelującego i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i na 10 minut odwrócić do góry dnem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation