Kuchnia

Smakowitości

Boeuf Bourguignon czyli Wołowina po Burgundzku
1 kg chudej wołowiny (KLIK) LUB (KLIK)

1 duża marchew

2 cebule

500g pieczarek

2 ząbki czosnku

2 pomidory

1 szklanka wina Chateau ( KLIK )

ok.200g boczku wędzonego

2 szklanki bulionu wołowego

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 gałązki tymianku lub 1 płaska łyżeczka suszonego

2 łyżki masła + 2 łyżki

2 łyżki maki + 2 łyżki

olej do smażenia

sól, pieprz

natka pietruszki



Przygotowanie:

Boczek kroimy w grubsze słupki.

Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Boeuf Bourguignon

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Na patelni podsmażamy boczek. Przekładamy go do brytfanki lub żeliwnego garnka.

Boeuf Bourguignon

Na tłuszczu gdzie smażył się boczek dolewamy trochę oleju i podsmażamy po kilka kawałków wołowiny. Dokładnie z każdej strony ją zrumieniamy.

Boeuf Bourguignon

Przekładamy do boczku.

Boeuf Bourguignon

Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę i marchew. Dorzucamy do brytfanny.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Wszystkie składniki przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy dwoma łyżkami mąki.

Na patelnię wlewamy wino i zeskrobujemy wszystkie pozostałości (deglasujemy). Zawartość przelewamy do potrawy. Dolewamy bulion wołowy. Dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe i pomidory.

Boeuf Bourguignon

Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Dusimy przez 3 godz. w temp. 160°C.

Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na 2 łyżkach masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Boeuf Bourguignon

Naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika. Wyjmujemy mięso z warzywami i boczkiem, resztę przecedzamy. Z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki robimy zasmażkę (można pominąć, ale dla mnie był za rzadki sos). Zaciągamy sos. Wrzucamy z powrotem mięso z warzywami i boczkiem oraz dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki. Delikatnie mieszamy.

Na talerzu posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z czerwonym winem i bagietką. Ja podałam z ziemniakami puree - palce lizać:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation