Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Papryka faszerowana kaszą
(4-5 sztuk)

Składniki:

4-5 średnich, czerwonych papryk
ok. 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
10 dkg chudej, wędzonej szynki
1 nieduży por
1 mała cukinia
sól, pieprz

opcjonalnie: ser żółty
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)

Przygotowanie:

ugotować kaszę, warzywa umyć
pora pokroić w cieniutkie plasterki, cukinię i szynkę - w
drobną kostkę, wszystko razem poddusić na dwóch łyżkach masła
w osobnej misce wymieszać ugotowaną kaszę z warzywami i szynką, dodać sól i pieprz (sporo)
piekarnik nagrzać do 180 st., papryki umyć i oskalpować - odkroić wierzch, pozbawić je gniazd nasiennych i napełniać je farszem z kaszy aż po brzegi
porcję dla chudych dodatkowo można wzbogacić serem - zetrzeć na wierzch kaszy odrobinę i przykryć czapeczką
piec w naczyniu żaroodpornym lub innym do zapiekania pod przykryciem (ewentualnie przykryć naczynie folią aluminiową) ok. 50 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation