Kuchnia

Grilujemy

Przepis na szaszłyki z boczku i kiełbasy


Co kupić
4 kiełbasy śląskie Pikok
150 g boczku wędzonego Pikok, w kawałku
3 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka majeranku Mikado
1 łyżeczka słodkiej papryki Mikado
1/2 łyżeczki ostrej papryki Mikado
sól Castello
pieprz czarny Mikado
1 opakowanie mieszanki sałat
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 25min
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy w grubsze krążki. Boczek kroimy w większą kostkę. Cebule obieramy i kroimy na kawałki zbliżone wielkością do plasterków kiełbasy.
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Nadziewamy na nie na przemian: kiełbasę, boczek, cebulę.
Szaszłyki oprószamy mieszanką przypraw i kładziemy na ruszcie. Pieczemy, aż boczek i kiełbasa się zarumienią.
Robimy sos winegret: Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól. Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę. Mieszamy aż składniki się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać
Podajemy z mieszanką sałat i sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation