Kuchnia

Przepisy

Tartaletki z ziemniaków

Raita:
250 ml (1 1/2 szkl.) jogurtu naturalnego
5 ml soli
5 ml ziaren kminku lub 2 ml zmielonego kminku
2 ml posiekanej zielonej chilli (opcjonalnie)
5 ml zgniecionego czosnku
30 ml posiekanej mięty

Nadzienie:
1,3 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół
80 g masła
10 ml startego na tarce świeżego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 cebule, przekrojone na pół, a następnie w plasterki
10 ml curry w proszku
5 ml zmielonego kminku
5 ml kolendry w proszku
2 zielone chilli, bez pestek i posiekane
20 ml posiekanej świeżej kolendry
sok z 1 cytryny
5 ml soli

Tartaletki:
1 opakowanie (200 g) ciasta francuskiego, rozmrożonego rozpuszczone masło
200 g młodego i umytego szpinaku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
15 ml ziaren sezamu (opcjonalnie)

1. Raita: Połącz ze sobą dobrze wszystkie składniki. Przykryj i schłodź.
2. Nadzienie: Do garnka dodaj ziemniaki, zalej je zimną wodą i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Osusz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
3. Podgrzej masło w dużym garnku i gotuj na wolnym ogniu imbir, czosnek i cebule do momentu, aż składniki będą miękkie. Dodaj przyprawę curry, kminek, kolendrę w proszku i chilli, a następnie podsmaż przez 1 minutę. Dodaj ziemniaki, a potem wymieszaj, żeby obtoczyć je w mieszance ziół. Zdejmij z ognia, dodaj świeżą kolendrę, sok z cytryny i sól. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
4. Tartaletki: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Posmaruj warstwy ciasta francuskiego rozpuszczonym masłem. Podziel każdą część ciasta francuskiego na ćwiartki i do 12 dużych form do muffinków lub ramekinków włóż 4-5 warstw ciasta w taki sposób, żeby przykrywało brzegi. Zblanszuj szpinak w gotującej wodzie do momentu, aż będzie lekko podgotowany, osusz go i wyciśnij z niego prawie całą wodę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozdziel połowę masy ziemniaczanej do tartaletek, nakładając łyżeczką masę na spód i delikatnie ją ugniatając. Na górę nałóż łyżeczką odrobinę szpinaku, a następnie połóż pozostała ilość masy ziemniaczanej. Złóż ciasto francuskie w taki sposób, żeby przykryć nadzienie. Posmaruj tartaletkę masłem i posyp ziarenkami sezamu (jeśli używasz).
Piecz przez 30-35 minut do momentu, aż ciasto jest chrupiące i będzie miało brązowy kolor. Wyciągnij tartaletki z foremek i podawaj z zieloną sałatą i jogurtem raita.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation