Kuchnia

owocowe

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Składniki:
300g masła lub margaryny
500g mąki pszennej
ok. 8 dojrzałych brzoskwiń (nie więcej niż 900g)
300g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
250g masy makowej
250g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (kupny lub z tego przepisu: „Konfitura z brzoskwiń z amaretto”)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.

Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C.
Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation