Kuchnia

Przepisy

malinowy sernik na zimno na bezowym spodzie i z białą czekoladą
EVERYDAY FLAVOURS

SPÓD
70 g migdałów bez skórki
beza z połowy TEGO przepisu lub gotowe bezy
10 g oleju kokosowego
125 g białej czekolady

MASA SEROWA
450 g rozmrożonych lub świeżych malin
1 łyżka+75 g cukru drobnego
4 łyżeczki żelatyny
400 g mielonego twarogu lub twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
świeże maliny do dekoracji

W pierwszej kolejności upiec bezę, można to zrobić dzień wcześniej. Migdały uprażyć na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły po czym ostudzić i posiekać lub grubo zmiksować w blenderze. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej czyli w suchej misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą rozpuścić białą czekoladę oraz olej kokosowy a następnie połączyć je z posiekanymi migdałami oraz z 2/3 upieczonej wcześniej bezy. Masę wymieszać dokładnie po czym wyłożyć nią spód przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania mas serowych. Rozmrożone maliny umieścić w wysokim naczyniu razem z łyżką cukru i zmiksować na mus. Następnie przetrzeć przez sito pozbywając się pestek. W misce miksera umieścić mascarpone, twaróg oraz cukier po czym całość dokładnie wymieszać. Dwie łyżeczki żelatyny namoczyć w małej ilości wody kilka minut po czym podgrzać ciągle mieszając do jej rozpuszczenia się. Do 1/3 masy twarogowej dodać wcześniej przygotowany mus malinowy oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszać po czym masę umieścić w lodówce aby zaczęła tężeć. Pozostałą żelatynę również namoczyć i rozpuścić tak jak poprzednią. Dolać ją do pozostałej masy serowej i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, rozdzielić ją na dwie części i każdą część wymieszać z masami twarogową oraz malinową. Na schłodzony spód nakładać naprzemiennie masy i za pomocą wykałaczki zrobić na wierzchu sernika mazańce lub można wylać jedną masę na drugą i tak zostawić. Całość wstawić do lodówki na minimum 4 godziny do czasu aż całość ściągnie lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować pozostawioną pokruszoną bezą oraz świeżymi malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation