Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Leśna pizza ziemniaczana

Składniki

CIASTO:
- Ziemmniaki (obrane, pokrojone w kostkę i ugotowane): 1 kilogram
- jajka świeże: 2 sztuki
- mąka pszenna: 2 łyżki
- czosnek ząbki utarte: 2 ząbki
- tymianek - gałązka (potrzebujemy samych listków): 3 sztuki
- sól: 1 szczypta
- olej do natłuszczenia formy: 1 łyżka

DODATKI:
- cebula pokrojona w talarki: 2 sztuki
- rozmaryn posiekany: 1 łyżeczka
- pieczarki (obrane, pokrojone w plastry): 10 sztuk
- suszone podgrzybki lub borowiki (namoczone wcześniej w wodzie, odsączone): 10 gramów
- ser żółty twardy (np. cheddar, startego na tarce o grubych oczkach): 200 gramów
- masło niesolone: 2 łyżki
- tymianek świeży gałązki (listki do posypania pizzy):



Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy na puree. Dodajemy jajka, mąkę, czosnek, sól i tymianek. Wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Przekładamy na natłuszczoną olejem blachę do pizzy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki). Dodajemy cebulę i posiekany rozmaryn. Szklimy cebulę przez 4 minuty na średnim ogniu, po czym dodajemy pieczarki. Dusimy całość przez 10 minut, aż pieczarki będą miękkie.

Na podpieczonym ziemniaczanym spodzie układamy tarty żółty ser, następnie pieczarki z cebulą oraz kawałki leśnych grzybów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Gotową pizzę posypujemy świeżymi listkami tymianku. Spód pizzy powinien być twardy i łatwo dać się kroić na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation