Kuchnia

ciasta

Składniki:
Spód brownie:

• 150 g masła
• 150 g gorzkiej czekolady
• 2 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 90 g mąki (dowolnej, użyłam jaglanej)

Masa serowa:
• 500 g zmielonego twarogu
• 1 budyń waniliowy
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko



Mus truskawkowy:

• 1 galaretka truskawkowa
• 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
• 1/4 szklanki cukru
• 100 g jogurtu greckiego

• kilka truskawek do dekoracji

Przygotowanie:
Mus truskawkowy:

Zagotować 400 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia, wsypać proszek i odczekać kilka minut. Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Truskawki pokroić na plasterki, włożyć do czystego rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż truskawki zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem. Dodać je do galaretki, wymieszać i całość ostudzić. Gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i wymieszać. Wstawić do lodówki w celu przyspieszenia zastygnięcia.

Spód brownie:

Małą kwadratową foremkę o boku 20 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad brzeg foremki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.

W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio przez sitko) i krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 19 minut, wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.

Masa serowa:

Zmiksować twaróg z budyniem i cukrem, do połączenia się składników. Dodać jajko i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na spód brownie, blaszkę owinąć z boków i od spodu folią aluminiową i piec przez ok. 20 - 25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjąć i ostudzić.
Na ostudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc). Pokroić na porcje i udekorować połówką truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation