Kuchnia

ciasta

CYTRYNOWE "BROWNIE"

Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowe-brownies

Składniki:

160 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
skórka otarta z 2 dużych cytryn
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
170 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia (masa maślana może się zwarzyć w tym momencie, ale nie ma to wpływu na wypiek). Dodać skórkę i sok cytrynowy, zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.

Formę o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Nie pieczemy za długo by nie wysuszyć ciasta, powinno być mokre w konsystencji choć na patyczku włożonym w środek nie powinno być śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Polać cytrynowym lukrem, pokroić na kwadraty i udekorować świeżymi drobnymi owocami.

Lukier cytrynowy:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 dużej cytryny
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny.

Dodatkowo:

drobne owoce malin i jagód, do dekoracji
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation