Kuchnia

Przepisy

Marchewki z kruchego ciasta - przepis Marty

Składniki na ciasto (około 20 marchewek):

100 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
100 ml śmietany 18 %
1 jajko + 1 żółtko
Dodatkowo:

białko + pomarańczowy barwnik do smarowania lub żółtko + 1 łyżka mleka
szczypiorek do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Paski zwijamy formując rulonik, wystarczy złożyć pasek na pół i delikatnie nadać owalny kształt, aby ciasto nie rozciągnęło się za mocno.

Paski nawijamy na foremki do pieczenia rożków, wysmarowane masłem (jeśli nie mamy gotowych foremek możemy uformować rożki z brystolu i owinąć je folią aluminiową). Zaczynamy od czubka, delikatnie spłaszczając tam ciasto. Nie nawijamy na zakładkę, jedynie pilnujemy, aby zwoje rulonika bardzo dokładnie do siebie przywierały. Koniec rulonika dobrze zlepiamy z poprzednim. Tak przygotowane marchewki smarujemy białkiem roztrzepanym z barwnikiem lub żółtkiem, wymieszanym z mlekiem. Ustawiamy je pionowo na blasze, tak aby podczas pieczenia się nie spłaszczyły.

Wkładamy do rozgrzanego do 190 C (termoobieg) piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy z foremek, które powinny odchodzić bez problemu ; )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation