Kuchnia

CIASTA I DESERY

Deser Banoffee

Składniki na 6 porcji:
3 banany
150 g czekolady z płynnym nadzieniem toffi (mogą też być batoniki, np. "Pawełek")
350 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
1 śmietan-fix
starta na tarce czekolada (wiórki czekoladowe)

Czekoladę lub batoniki połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Banany obrać i pokroić w półplasterki grubości ok. 1 cm. (zostawić kilka do dekoracji). Można skropić odrobiną soku z cytryny. Banany wymieszać z ubitą śmietaną.
Do pucharków nakładać warstwami śmietanę z bananami, wlewać lekko ostudzoną, płynną czekoladę.
Wierzch udekorować kawałkami bananów i startą czekoladą. Można dodatkowo posypać orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation