Kuchnia

CIASTA I DESERY

Kokosowa rolada bez pieczenia

ciasto herbatnikowe:
25 dag herbatników
3 łyżki kakao
1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
masa kokosowa:
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru kokosowego
dodatkowo;
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodać wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać i na koniec dodać likier kokosowy. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować ciasto herbatnikowe.
Herbatniki zmielić, dodać do nich kakao i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto.
Na kawałku foli aluminiowej rozwałkować ciasto herbatnikowe na grubość około 1 cm

na cieście rozsmarować lekko schłodzoną masę kokosową i ostrożnie zwinąć roladę, owinąć ją folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze zastygła.


Kiedy rolada dostatecznie stwardnieje rozwinąć ja z folii i po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation