Kuchnia

koktajle

Jak zrobić domową ice tea w kilku smakach?



Szukasz ochłody i orzeźwienia? Nic nie sprawdzi się lepiej jak domowa ice tea. Żeby nieco ją nieco urozmaicić, przygotuj ją w kilku wersjach smakowych. Może to być owocowa ice tea, mrożona herbata z dodatkiem ziół lub przypraw, a nawet ice tea o smaku karmelu czy syropu klonowego. Proste i sprawdzone przepisy na smakową mrożoną herbatę znajdziesz poniżej. Testuj je do woli!

- Mrożona herbata rabarbarowa
Właściwie nie jest to do końca herbata jednak napój ten smakuje jak mrożona herbata i jest pełny witaminy C i potasu. Aby zrobić będziesz potrzebować 7 cm łodygi rabarbaru, 8 szklanek wody (2 litry) i 1/3 szklanki cukru. Wodę wlej do garnka, włóż rabarbar i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 1h na wolnym ogniu, wyciągnij rabarbar, wsyp cukier (do smaku) i wymieszaj. Odstaw na bok do przestygnięcia. Jak już wystygnie do temperatury pokojowej włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj z lodem.

- Herbata mrożona z cytryną
Będziesz potrzebować 4 saszetki czarnej herbaty, 3 szklanki wody, 1 szklanka cukru i 3/4 szklanki soku z cytryny. Zagotuj wodę, zalej nią saszetki herbaty i zaparzaj przez 7 minut. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Poczekaj aż przestygnie i podawaj z lodem. Pyszne!

- Mrożona herbata truskawkowa z bazylią
Możliwe, że połączenie truskawek i bazylii wydaje ci się dziwne, jednak jak już raz spróbujesz to nie będziesz mógł się obyć bez tego ożeźwiającego napoju. Zagotuj 4 szklanki wody, dodaj do niej 8 saszetek czarnej herbaty i zaparzaj 5 minut. W odzielnym garnuszku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj 3/4 szklanki cukru i dobrze wymieszaj. Ściągnij z ognia, dodaj 1 szklankę świeżych liści bazylii i zaparzaj pod przykryciem około 10 minut. Wyciągnij bazylię i dodaj około pół kg pokrojonych truskawek. Odstaw na bok i poczekaj aż wystygnie. Po wystygnięciu wymieszaj herbatę z wodą truskawkowo-bazyliową. Podawaj z kostkami lodu i pistacjami.

- Mrożona herbata ziołowa
Wymieszaj 2 łyżki herbaty roobios z jedną łyżką lub saszetką herbaty miętowej, wsyp do dużego dzbanka i zalej 2 litrami zmrożonej wody. Postaw na słońcu na 2 godziny a następnie schłodź w lodówce. Podawaj z miodem lub cukrem.

- Pomarańczowa herbata mrożona Earl Gray
Zagotuj 4 szklanki wody, wrzuć do niej 10-12 saszetek herbaty Earl Grey oraz skórkę z jednej pomarańczy. Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut. Przelej herbatę do dużego dzbanka, dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/4 szklanki cukru. Dobrze wymieszaj. Dodaj 4 szklanki zmrożonej wody, schładzaj w lodówce przez godzinę i podawaj z lodem.

- Zielona herbata mrożona z mango
Zalej wrzątkiem 2 saszetki zielonej herbaty, zaparzaj 6 minut i przelej do dużego dzbanka. Dodaj 2 szklanki nektaru mango i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na godzinę. Podawaj z lodem i świeżymi owocami.

- Miodowo-cytrynowa herbata mrożona
W tym przepisie jest coś czego się nie spodziewasz a mianowicie chryzantema! Do wlej 4 szklanki wrzątku, 1/4 szklanki herbaty chryzantemowej i 3 plasterki cytryny. Zaparzaj 5 minut i przestudź. Jak już herbata będzie w miarę chłodna dodaj do smaku miód (w gorącej wodzie miód traci swoje właściwości) i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na około 3 godziny. Podawaj z lodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation