Kuchnia

ciasta i babeczki

Tort truskawkowy


Składniki:

Ciasto:

4 jajka
1 szkl. cukru (dałam 3/4 szkl.)
1 1/2 szkl. mąki pszennej (dałam 1 szkl.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju lub oliwy (bezzapachowej)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli


Masa truskawkowo-śmietanowa:

800 g truskawek
400 ml śmietanki 30%
4 płaskie łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru


Pozostałe składniki:

400-500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
ok. 1 szkl. herbaty z sokiem z cytryny do nasączenia


Ciasto: Ubić jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę, ok. 8-10 minut. Dodać olej, skórkę i sok z cytryny i zmiksować. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30-35 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.

Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody (ok. 9 łyżek) i zostawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować w blenderze na mus, dodać przestygniętą żelatynę i ponownie całość zmiksować. Mus wstawić do lodówki, żeby zaczął tężeć. W międzyczasie ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Gdy mus będzie już tężejący dodać ubitą kremówkę i zmiksować.

Do tortownicy włożyć blat biszkoptowy, delikatnie nasączyć i wyłożyć połowę masy. Wstawić do lodówki, żeby delikatnie masa stężała. Następnie położyć drugi blat biszkoptowy, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Całość wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzch tortu ułożyć truskawki, jeżeli są małe to w całości, jeżeli większe to przekrojone na połówki. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation