Kuchnia
kulinaria
Tarta cytrynowa
Okrągła forma na tartę
Ciasto na tartę według Michela Roux (ciasto kruche z całymi jajkami)
250 g mąki tortowej
100 g masła pokrojonego w kostkę, nieco rozmiękczonego
100 g cukru pudru, przesianego przez sitko
szczypta soli
2 jajka o temp.pokojowej
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać masło, cukier puder i sól - wymieszać wszystko czubkami palców aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Dodać jajka i wyrabiać ciasto czubkami palców aż będzie zwarte. Gdy składnik dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temparatury 180 stopni C.
Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i albo rozwałkować na grubość 2-3 mm, albo za pomocą dłoni wyłożyć nim spód tarty. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia, który obciążyć fasolką lub ceramicznymi kulkami do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążnikami i piec przez ok 5-10 minut do zezłocenia się. Odstawić na czas przygotowywania kremu cytrynowego.
Krem cytrynowy według Minta Eats
3 duże jajka
3 duże cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
175 g cukru
100 g masła
pół łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Zetrzeć skórkę z jednej z cytryn i wycisnąć sok ze wszystkich cytryn - powinno się uzyskać co najmniej 100 ml soku.
W rondelku podgrzewać masło z cukrem, sokiem i skórką z cytryny - na małym ogniu - aż masło się roztopi. W drugiej misce ubić rózgą jajka z esencją waniliową na jasna, gładką masę.
Gdy masa maślana będzie gorąca, zdjąć rondelek z ognia. Dodać trochę ciepłej masy maślanej do jajek, cały czas ubijając je rózgą. Następnie ciepłą masę jajeczną dodać do rondelka z masłem i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić z powrotem na kuchenkę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zacznie gęstnieć a przy brzegach naczynia zaczną pojawiać się małe bąbelki - to jest moment żeby zdjąć krem z ognia.
Masę przelać na podopieczny spod ciasta i włożyć do piekarnika na 4-5 minut. Wyjąć i odstawić do ostudzenia a następnie odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem :)
MA==