Kuchnia
potrawy
Tort z dekoracją galaretkowych kostek lodu.
Składniki
3 biszkopty - Każdy z 3 jaj
składniki na 1 biszkopta
3 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
szczypta soli
forma okrągła 28cm
Krem budyniowy:
Składniki:
4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
6 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
500 g miękkiej margaryny lub masła
4 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
owoc lub dżem do przełożenia
4 opakowania rurek z nadzieniem. (1kg)
wstążka do związania
mini buteleczki z alkoholem lub 1 mały szampanik.
3 niebieskie galaretki
4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania
1.
skłądniki na biszkopt
Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
2.
niebieska galaretka
Galaretkę rozrabiamy w 4 szklankach gorącej wody. Można rozrobić w 2 szklankach gorącej wody ,a następnie dodać 2 szklanki zimniej wody.
3.
budyń
Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
4.
krem
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
5.
Krem czekoladowy
Dodaj do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
6.
Czekolada
1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
7.
tort truskawkowy
Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż truskawkami lub dowolnym smakiem.
8.
tort
Tak kolejno składamy cały tort.
9.
tort czekoladowy
Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem kostek z galaretki i rurek.
10.
rurki
Przygotuj rurki, jeśłi są zbyt długie to wszystkie przytnij troszkę.
11.
Rurki
Tak przygotowana rurki przykładamy jedna obok drugiej na bokach tortu.
12.
Rurki - mocowanie
Po ułożeniu rurek zwiąż je ładną kokardą.
13.
dekoracja
Następnie zimna galaretkę kroimy na równe kosteczki i układamy na górze tortu, a między kosteczki wkładamy ozdobne malutkie buteleczki.
MA==