Kuchnia

potrawy

Tort z dekoracją galaretkowych kostek lodu.

Składniki

3 biszkopty - Każdy z 3 jaj

składniki na 1 biszkopta
3 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
szczypta soli

forma okrągła 28cm

Krem budyniowy:
Składniki:
4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
6 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
500 g miękkiej margaryny lub masła

4 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

owoc lub dżem do przełożenia
4 opakowania rurek z nadzieniem. (1kg)
wstążka do związania
mini buteleczki z alkoholem lub 1 mały szampanik.
3 niebieskie galaretki
4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania

1.
skłądniki na biszkopt

Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.

2.
niebieska galaretka

Galaretkę rozrabiamy w 4 szklankach gorącej wody. Można rozrobić w 2 szklankach gorącej wody ,a następnie dodać 2 szklanki zimniej wody.

3.
budyń

Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.

4.
krem

Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.

5.
Krem czekoladowy

Dodaj do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.

6.
Czekolada

1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.

7.
tort truskawkowy

Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż truskawkami lub dowolnym smakiem.

8.
tort

Tak kolejno składamy cały tort.

9.
tort czekoladowy

Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem kostek z galaretki i rurek.

10.
rurki

Przygotuj rurki, jeśłi są zbyt długie to wszystkie przytnij troszkę.

11.
Rurki

Tak przygotowana rurki przykładamy jedna obok drugiej na bokach tortu.

12.
Rurki - mocowanie

Po ułożeniu rurek zwiąż je ładną kokardą.

13.
dekoracja

Następnie zimna galaretkę kroimy na równe kosteczki i układamy na górze tortu, a między kosteczki wkładamy ozdobne malutkie buteleczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation