Kuchnia

drinki, nalewki, alkohole

Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarząbu

Do przygotowania nalewki jarzębinowej musimy mieć:

0,,5 kg płatków kwiatów
1 l spirytusu
szklanka wody
0,25 kg miodu wielokwiatowego
cytrynę

Płatki kwiatów jarząbu wkładamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu. Szczelnie zamknięte trzymamy je tak przez miesiąc. Słojem warto wstrząsać kilka razy w tygodniu.

Czytaj też: Przepis na nalewkę z jarzębiny czyli jarzębinówkę

Kolejny etap to przelanie nastawu przez sito wyłożone gazą. To wstępne filtrowania ma na celu pozbycie się płatków kwiatowych. Do płynu dodajemy jeszcze syrop wykonany z miodu wielokwiatowego i wody oraz sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny.

Całość ponownie wlewamy do słoja który odstawiamy na dobę. Po tym czasie płyn musimy już dokładniej przefiltrować i przelać do butelek.

Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarzębiny jest gotowa do spożycia już po miesiącu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation