Kuchnia

Na słodko

Tartaletki z owocami i kremem patissiere

Składniki:

Ciasto (ok. 6-7 małych tart - foremki o średnicy 6 cm):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Krem patissiere:
300 ml mleka
pół laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
3 żółtka
50 g cukru
20g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo potrzebne są owoce, np. truskawki i borówki.

Przepis na kruche ciasto jest uniwersalny:

1. Mąkę przesiewamy, siekamy zimne masło, i szatkujemy nożem razem z mąką, tak długo aż zrobi się swego rodzaju kasza.
2. Dodajemy cukier puder, żółtka i energicznie zagniatamy, aż ciasto się sklei. Nie robimy tego za długo, aby masło nie zaczęło się topić.
3. Ciasto wkładamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

Krem:
1. Mleko z wanilią zagotowujemy w garnku. Doprowadzamy je do wrzenia, odstawiamy, a wanilię wyciągamy.
2. Żółtka ucieramy z cukrem aż będą białe. Mąki trzeba ze sobą wymieszać, a następnie dodać do żółtek. Wszystko razem miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Gotową masę wlewamy do mleka i mieszamy. W przypadku pojawienia się grudek musimy mieszamy tak długo, aż się wszystkie rozpuszczą. Mieszamy drewnianą łyżką do zagotowania. Gotujemy około minutę. Krem należy wystudzić.
4. Krem wykładamy na upieczone tartaletki, wygładzamy i układamy owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation