Kuchnia

Jedzonko

BAYADERKA : Pierniczki z krówką


składniki na około 24 sztuki


składniki:

24 cukierki typu krówki
85 g melasy
180 g brązowego cukru
440 g mąki pszennej
220 g masła niesolonego
łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki suche przesiewamy a następnie łączymy z jajkami, miękkim masłem, melasą, cukrem, aromatem. Zagniatamy gładkie ciasto tak by z łatwością uformować kulę.
Wariant 1: Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na kawałki, po 20 g każde. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę, którą rozwałkowujemy na placek. Powinniśmy otrzymać 48 placków, tej samej wielkości. Na ten wykładamy pokruszoną krówkę, przykrywamy nadzienie plackiem, sklejamy dokładnie brzegi tak jak sklejamy ciasto przy robieniu pierogów, wykładamy ciastko na formę do pieczenia. I tak postępujemy z resztą ciasta.
Pieczemy ciastka około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza, program góra-dół.
Wariant 2: Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cieńki placek grubości około 5mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, najlepiej za pomocą szklanki. Powinniśmy otrzymać 48 kółek. Na co drugie kółko wykładamy pokruszoną krówkę, przykrywamy drugim kółkiem, brzegi zlepiamy jak przy pierogach. I tak postępujemy z resztą ciasta. Pieczemy ciastka około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, program góra-dół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation