Kuchnia

Ziemniaki

ZIEMNIAKI PIECZONE Z CZOSNKIEM,
ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

SKŁADNIKI
12-18 ziemniaków podobnej wielkości
100 g masła
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku (można zastąpić suszonym)
sól morska
5 łyżek oliwy z oliwek

1/ Ziemniaki obrać, a jeżeli nie obieramy, to dokładnie wyszorować. Osuszyć.
Umieścić każdego z osobna pomiędzy dwoma niskimi deskami do krojenia. Ponacinać co 3-4 milimetry dochodząc nożem jedynie do desek (dzięki temu ziemniaki się nie rozpadną).

2/Masło rozpuścić, dodać wyciśnięty czosnek.

3/ Nacięte ziemniaki podsmażyć z obu stron na patelni- zaczynając od strony ponacinanej (ja chwilkę podgotowałam je w wodzie) Poukładać je na blasze lub w formie do pieczenia, posypać solą morską, rozmarynem, tymiankiem i polać masłem z czosnkiem.

4/ Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ziemniaki ok godziny, odwracając co jakiś czas.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation