Kuchnia

Smaki Świata

MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM - składniki:
400 g makaronu (najlepiej fettucine)
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 500 g świeżego szpinaku
300 g śmietany (można zastąpić kremowym serkiem)
100 g parmezanu
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM - sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw solą i pieprzem i odstaw na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż, ale uważaj, żeby się nie przypalił. Wrzuć kurczaka smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj śmietanę i duś około 3 minut. Następnie wrzuć szpinak i duś, aż zmięknie. Na koniec dodaj parmezan oraz startą gałkę muszkatołową (do smaku) i dobrze wymieszaj. Dopraw według uznania. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wszystko razem wymieszaj. Podawaj od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation