Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)

Pastelles to pierogi argentyńskie nadziewane kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą opcję i zamieniłam ciasto z dodatkiem proszku na moje krucho-drożdżowe.

Zimne pierożki nadają się na piknik, ale można je zjeść, po lekkim przestudzeniu, na podwieczorek, mogą być słodkim drugim daniem (z sałatką owocową), czy przekąską.

Składniki ciasta:

50 dag mąki
1/2 - 3/4 szklanki mleka
2 jajka
4 dag drożdży
20 dag masła
1 łyżeczka cukru
sól (u mnie ok. łyżeczki)
żółtko + 2 łyżeczki śmietany do posmarowania pierożków

Składniki nadzienia:

1 puszka kajmaku
10 dag wiórek kokosowych


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Kajmak połączyć z wiórkami. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation