Kuchnia

jem

Węgierski Langos
Składniki:

2 ugotowane ziemniaki

30g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 ½ szklanki ciepłego mleka

40dag mąki

2 łyżeczki oleju

sól

olej do głębokiego smażenia – najlepszy rzepakowy

tarty żółty ser

Wykonanie

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy ( można również zetrzeć na tarce). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ziemniaki, sól, olej i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto lekko podsypujemy mąką, przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyrośnie ( podwoi objętość). W między czasie robimy sos jogurtowy. W jednej misce mieszamy gęsty jogurt naturalny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Możemy również dodać pokrojony drobno szczypiorek.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy od razu z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy gorące, polane sosem i posypane tartym żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation