Kuchnia

Ciasta

sernik z maltersersami

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła
Masa serowa:
600 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 lub 26%
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
1 szklanka kuleczek Maltesers (można zastąpić kuleczkami Milka Lila Stars Rispee)
4 łyżki Malted Milk Powder
opcjonalnie polewa czekoladowa, bita śmietana i kuleczki do dekoracji

Ciasteczka rozdrabniamy na okruszki i łączymy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).
Twaróg ucieramy z cukrem i śmietaną. Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją do rozpuszczenia i miksujemy z twarogiem. Dodajemy Malted Milk Powder.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy łyżką lub szpatułką z masą serową. Na koniec dosypujemy kuleczki – wcześniej możemy je trochę "potłuc" wałkiem. Masę wykładamy na spód i ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation