Kuchnia

Przepisy

Zalecenia Ewy Chodakowskiej dotyczące diety przyspieszającej tempo przemian metabolicznych:
• Główne posiłki tj. śniadanie i obiad powinny zawierać żywność z przewagą białka. Pokarmowym źródłem białka jest chude mięso i ryby, warzywa strączkowe, jaja i przetwory mleczne oraz orzechy.
• Należy unikać spożywania węglowodanów prostych tj. cukru, ciast, słodkich napojów, słodzonych soków owocowych, jogurtów owocowych, dżemów, słodyczy.
• Zaleca się zwiększenie spożycia produktów żywnościowych będących źródłem następujących składników odżywczych:
- Potasu – awokado, seler, szparagi, szpinak, sałata, ziemniaki, migdały, sok pomidorowy, kakao, drożdże, fasolka szparagowa, banany, brokuły, brzoskwinie suszone, burak ćwikłowy, chleb pełnoziarnisty, jogurt naturalny, chude mleko, groch, kabaczek, kapusta, melon, orzeszki ziemne, pestki dyni, śliwki suszone
- Magnezu – pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, otręby pszenne, migdały, kakao, fasolka szparagowa, banany, drożdże, fasola, groch, soczewica, soja
- Fosforu – orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona, otręby i zarodki pszenne, pstrąg, tuńczyk, warzywa strączkowe, żółtko jaja kurzego, cielęcina
- Jodu- ryby morskie, sól morska (ale nie sztucznie jodowana)
- Metioniny – makrela, pstrąg, węgorz, śledź, tuńczyk, okoń, pestki dyni, indyk, polędwica wołowa
- Witaminy B1 – orzechy arachidowe, drożdże, gryka
- Selenu – dziki ryż, ryż brązowy, grzyby, szparagi, jajka, czosnek, chleb wieloziarnisty, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, skorupiaki, tuńczyk, drożdże
• Jednak najważniejszą rolę w przyspieszeniu metabolizmu odgrywa aktywność fizyczna!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation