Kuchnia

Ciasteczka

SKŁADNIKI
100 g masła
70 ml mleka
2 jajka
130 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:

masło i mąka do przygotowania formy

Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka roztrzep i dodaj wraz z ostudzonym masłem oraz mlekiem do suchych składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Wymieszane ciasto przykryj folią i schowaj na pół godziny do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 200°. Formę na magdalenki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyciągnij ciasto z lodówki i przełóż do formy. Włóż ciastka do nagrzanego piekarnika na 7 min, a potem zmniejsz temperaturę do 180° i piecz jeszcze przez kolejne 8-10 min. Gotowe magdalenki powinny mieć złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyciągnij z formy i ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation